Φωτοβολταϊκά Αγροτών

2019-05-16 18:23

Οι νέες διατάξεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αυξάνουν την επιτρεπόμενη ισχύ, αλλά απαγορεύουν την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει δρόμους στην αγορά των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τα οποία προικοδοτεί με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες.

Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή προ δεκαημέρου, δίνει τη δυνατότητα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά ισχύος έως και 500 KW, όχι όμως σε γη υψηλής παραγωγικότητας . Το προηγούμενο πλαίσιο περιόριζε τη μέγιστη ισχύ των αγροτικών φωτοβολταϊκών στα 100 KW χωρίς εξαιρέσεις για τις υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις.

 

 

Ειδικότερα:

 

-Αυξημένη κατά 10%, όπως προβλέπεται για τις ενεργειακές κοινότητες, θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, εφ’ όσον οι αγρότες που θα τα εγκαταστήσουν έχουν ιδρύσει ενεργειακή κοινότητα. Τα συμβόλαια θα είναι εικοσαετή.

 

-Κατά 5% θα είναι αυξημένη η τιμή της κιλοβατώρας για τους μικρούς παραγωγούς.

 

-Το δικαίωμα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών δίνεται σε όλους τους αγρότες και όχι σε συγκεκριμένο αριθμό.

 

-Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα ενταχθούν και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, θα χρηματοδοτεί το 40% της επένδυσης. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοικτό για το μέλλον το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και των μικρών παραγωγών.

Με παρέμβασή του στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γ. Σταθάκης προέτρεψε τους αγρότες να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει το νέο νοµικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν καθοριστικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Θετική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κωνσταντίνου Σπανούλη. «Πλέον, ανέφερε σε δήλωσή του, ανοίγει ο δρόμος για µια βιώσιμη λύση για τους επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως και 500kW».

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να βγάλουν από το ψυγείο, όπου παραμένουν την τελευταία δεκαετία, τα 5000 αγροτικά φωτοβολταϊκά του 2010. Υπενθυμίζεται ότι νόμος του 2010 έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες για 7500 εγκαταστάσεις, αλλά προχώρησαν μόνο οι 2500 λόγω προβλημάτων στην αγορά ενέργειας.  Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ επισήμανε  ότι ο αγροτικός κόσµος µε τη δημιουργία 5.000 νέων φωτοβολταϊκών θα έχει το κίνητρο και τη δυνατότητα να παραµείνει στην ύπαιθρο µε ένα συμπληρωματικό εισόδηµα και ταυτόχρονα να αλλάζει καλλιέργειες (ποτιστικές ή δενδρώδεις), προστατεύοντας το περιβάλλον. Υποστήριξε δε ότι παράλληλα στηρίζονται 100 επαγγέλματα που άμεσα ή έμμεσα αποκτούν εισόδηµα κυρίως από τον αγροτικό τομέα κρατώντας την ύπαιθρο «ζωντανή». Στην Ελλάδα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας στον αγροτικό τομέα ανήλθε το 2016 σε 31.300 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, έχοντας µεν σημειώσει µεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, αλλά µε μικρό μερίδιο (1 1%) σε σχέση µε την ηλεκτρική ενέργεια και τα πετρελαιοειδή.